Home / Απόψεις / Το Ελληνικό, η μη ανάπλαση και οι μετανάστες

Το Ελληνικό, η μη ανάπλαση και οι μετανάστες

ellinikoΜπορεί να παραμένει άγνωστο εάν το καλύτερο οικόπεδο της χώρας, η έκταση των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων στο Ελληνικό, θα μετατραπεί στην Κυανή ακτή της Ελλάδας, είναι, όμως, σίγουρο ότι, τουλάχιστον, έως την άνοιξη, θα φιλοξενεί περίπου 700 μετανάστες. Αυτό προκύπτει από την χθεσινή συμφωνία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα με τους δημάρχους Αλίμου, Ελληνικού και Γλυφάδας.

Ωστόσο, η πηγή του κακού δεν είναι η (προσωρινή;) φιλοξενία περίπου 500 μεταναστών στην ολυμπιακή εγκατάσταση του Χόκεϋ χωρητικότητας 500 ατόμων και σε δύο σκηνές (χωρητικότητας 100 ατόμων η καθεμία). Αλλά το γεγονός ότι εδώ και δεκατρείς μήνες, από τις 14 Νοεβρίου 2014 οπότε έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ του αναδόχου, της Lamda Development και του ΤΑΙΠΕΔ, η πρόοδος της παραχώρησης του Ελληνικού είναι ιδιαίτερα μικρή, εάν όχι ανύπαρκτη. Αυτό αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν τα της αξιοποίησης του ακινήτου που είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του Μονακό και ξεπερνάει κατά δύο φορές το μέγεθος του Central Park της Νέας Υόρκης. Οι ίδιες πηγές τονίζουν στο Capital.gr ότι το 2013 η καταριανή Qatari Diar και η βρετανική London & Regional Properties απέσυραν το ενδιαφέρον τους καθώς αδυνατούσαν να λάβουν πειστική απάντηση στο ερώτημα «πότε θα μπουν μπουλντόζες στην έκταση”.

Στο σημείο μηδέν

Δύο χρόνια μετά, το ερώτημα αυτό παραμένει αναπάντητο. Η λίστα των γραφειοκρατικών διαβημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν για να ξεκινήσει η ανάπλαση της έκτασης παραμένει μεγάλη τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους 13 μήνες. Υπενθυμίζεται ότι για να μεταβιβαστούν οι μετοχές της Ελληνικό Α.Ε. στην Lamda Development και για να ξεκινήσει ουσιαστικά η ανάπλαση της  έκτασης, προαπαιτείται εντός μίας διετίας με αφετηρία τον Νοέμβριο του 2014 να λάβει χώρα σειρά αναβλητικών αιρέσεων.

Έτσι, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να δώσει παράταση η χρονική διάρκεια της οποίας παραμένει άγνωστη, μιας και έως τον Νοέμβριο του 2016, δηλαδή σε λιγότερο από έναν χρόνο δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί:

-η επεξεργασία και κύρωση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης
-η κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) και η έγκρισή του δια προεδρικού διατάγματος
– η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης
-η διενέργεια ανεξάρτητου δημόσιου διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα-που αναμένεται να παραταθεί- τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2016  ώστε να λάβει χώρα το οικονομικό κλείσιμο, δηλαδή, η μεταβίβαση των μετόχων της ΕλληνικόΑ.Ε., η πληρωμή της πρώτης δόσης ύψους 300 εκατ. ευρώ και η καταβολή εγγυητικής επιστολής υπολοίπων δόσεων.

Βόμβα για την ανάπτυξη

Η καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών ανάπλασης του Ελληνικού αποτελεί βόμβα για την ενίσχυση του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η μη παραχώρηση της περιοχής του Ελληνικού υποχρεώνει στην χάραξη ισοδύναμης δημοσιονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% τα δύο πρώτα χρόνια.

Η καθυστέρηση της αξιοποίησης του Ελληνικού σημαίνει την απώλεια  περίπου 14.500 θέσεων εργασίας σε διάστημα δύο ετών, ενώ όσο καθυστερούν να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες τόσο καθυστερεί να πάρει μπρος η επενδυτική ζήτηση και η ιδιωτική κατανάλωση.
Του Δ. Δελεβέγκου, capital.gr

 

One comment

 1. Στο χωρο μας με τα συστήματα ασφαλείας της εταιριας
  παρέχουμε καινοτόμες, ολοκληρωμένες και αξιόπιστες λύσεις
  ασφαλείας και καλαισθησιας μεγαλης ποιότητας και ευπαρουσιας,
  έχοντας σαν πρωτο γνώμονα την άμεση και εξασφαλισμένη εξυπηρέτηση των πελατών μας.

  Η EASolutions παρέχει συστήματα ασφαλείας για ένα μεγαλο φάσμα κοινού.
  Η EASolutions είναι μια επηχειρηση με ανεπτυγμένη την παρουσια στον χωρο
  των συστημάτων ασφάλειας, των υπολογιστων και ιντερνετ και sites, οπως και στη πραγματοποιηση και την χρηση.

  Τα εξειδικευμένα και έμπειρα μελη μας θα δώσουν
  τη σωστη λυση σε κάθε σας ανάγκη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top