17.2 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η κατάσταση των παραλιών στα νότια- Που εντοπίζονται τα πιο σημαντικά προβλήματα

Το υπουργείο Ναυτιλίας καθώς και το Λιμενικό προχώρησαν σε ενημέρωση για την κατάχταση των παραλιών έπειτα από τη βύθιση του πλοίου στο Σαρωνικό με την γνωστή σε όλους πλέον κατάσταση, ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση:

Στη θαλάσσια περιοχή νοτιότερα Αγίου Κοσμά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, επιχείρησαν προς περιορισμό της ρύπανσης, αντιρρυπαντικό σκάφος ιδιωτικών συμφερόντων καθώς και τρία αντιρρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Επίσης πλωτό περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚ.Τ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εκτέλεσε επιτήρηση στο θαλάσσιο χώρο αρμοδιότητας Λιμεναρχείου Σαρωνικού αλλά και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Λαυρίου και επέβλεψε τις εργασίες απορρύπανσης των ανωτέρω σκαφών.

Στη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μαρίνα Γλυφάδας, συνεργείο και βυτιοφόρο όχημα ιδιωτικής αντιρρυπαντικής εταιρείας εκτέλεσαν κατά περίπτωση εργασίες απορρύπανσης των ακτών. Επίσης, στις εν λόγω μαρίνες συνέδραμαν στις εργασίες καθαρισμού 17 δόκιμοι Λιμενοφύλακες και μέλη της ΜΚΟ “Greenpeace”. Τις εν λόγω εργασίες και μέχρι το πέρας αυτών επέβλεπαν 10 ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Η εικόνα των ακτών δήμου Γλυφάδας παρουσιάζεται βελτιωμένη στην τρίτη και τέταρτη μαρίνα πλην αυτής της επιχείρησης “ΑΣΤΕΡΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ” η οποία παραμένει σταθερή.

Στην περιοχή του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρεία απορρύπανσης- απάντληση των πετρελαιοειδών από βυτιοφόρο όχημα και προσωπικό αυτής εργάστηκε στον καθαρισμό της εν λόγω ακτής.

Η συνολική κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη πλην της πλαζ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ” που παραμένει σταθερή.  Οι εν λόγω εργασίες θα συνεχιστούν σήμερα στη θαλάσσια και χερσαία περιοχή “ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ” και μπροστά από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, αρμοδιότητας δήμου Ελληνικού.

Με μέριμνα του Λιμεναρχείου Σαρωνικού σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. και την περιφέρεια Αττικής συνεχίστηκε η μεταφορά και παροχή ανανέωση θαλάσσιου ύδατος στις εγκαταστάσεις του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. με βυτιοφόρα οχήματα.

Επιπροσθέτως στην περιοχή Παλαιού Φαλήρου και συγκεκριμένα μπροστά από τις ακτές Πολιτιστικού Κέντρου συνεχίστηκαν από ιδιωτική εταιρεία εργασίες καθαρισμού, ενώ ταυτόχρονα ποντίστηκε πλωτό  φράγμα μήκους 200μ. Η γενικότερη εικόνα στις ακτές του Παλαιού Φαλήρου παρουσιάζεται βελτιωμένη.

Επιπλέον στην περιοχή Λαγονησίου παρατηρήθηκε ρύπανση από πετρέλαιο μαζούτ στην παραλία “Mediterraneo ”, η οποία αντιμετωπίστηκε με ρίψη απορροφητικών ρολών, ενώ παράλληλα διενεργήθηκε καθαρισμός της ακτής από συνεργεία καθαρισμού.

Στις παραλίες “Μικρό Καβούρι” και “Μεγάλο Καβούρι”εμφανίζονται περιοδικά αραιά ψήγματα πετρελαίου τα οποία αντιμετωπίζονται άμεσα και επιτυχώς από συνεργείο του δήμου Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης. Όλη η ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού επιτηρείται διαρκώς με συνεχείς περιπολίες από πλωτά και χερσαία μέσα.

Επίσης με εντολή του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής αεροσκάφος του Λ.Σ. απογειώθηκε, 14:15 μ.μ. χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού μεταξύ Άκρας Σουνίου και Ελληνικού.

Στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της ακτογραμμής αυτής δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση. Επίσης, το ίδιο αεροσκάφος απογειώθηκε την 18:25 μ.μ για επιτήρηση θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ όρμων Βουλιαγμένης και νήσου Σαλαμίνας.

Στο παραλιακό μέτωπο από τη Γλυφάδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά παρατηρήθηκαν μεμονωμένες και μικρού μεγέθους ζώνες ιριδισμού ενώ δεν εντοπίστηκαν βαρέα πετρελαιοειδή.  Η γενική εικόνα του θαλασσίου μετώπου της Αττικής από αέρος παρουσιάζεται βελτιωμένη συγκριτικά με προηγούμενη περιπολία εναέριου μέσου του Λιμενικού Σώματος.

Τέλος, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή περιμετρικώς του ναυαγίου (περιοχή μεταξύ βυθισμένου πλοίου Ψυττάλειας και βραχονησίδος Αταλάντης) δεν εντοπίστηκαν βαρέα πετρελαιοειδή.

Στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή παρατηρούνται κατά τόπους μικρές ζώνες ιριδισμού, δίχως βαρέα κατάλοιπα. Η θαλάσσια επιφάνεια εντός του φράγματος του ναυαγίου φέρει ιριδισμό δίχως βαρέα κατάλοιπα. Συνεχώς στην περιοχή επιχειρεί σκάφος της εταιρείας που έχει αναλάβει την απορρύπανση.

Η άντληση του φορτίου του πλοίου συνεχίζεται από χθες τα ξημερώματα με σταθερούς και ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Αναφορικά τα μέσα που επιχειρούν είναι: 6 απορρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, 3 ΠΛΣ, 6 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» της EMSA. Συνολικά, κατά τη χθεσινή μέρα συνέδραμαν στην επιχείρηση 160 άτομα.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα