23 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η «Στροφή» αντιδρά για το ΣΔΙΤ οδοφωτισμού στη Νέα Σμύρνη

12799173_607452692745211_8454114789257039997_nΗ δημοτική κίνηση «Στροφή» Νέας Σμύρνης εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της δημοτικής αρχής, λόγω του έργου αλλαγής λαμπτήρων οδοφωτισμού στην περιοχή.

Η «Στροφή» αναφέρει πως ο τρόπος που επέλεξε ο Δήμος να υλοποιήσει το έργο είναι λάθος, αφού θα γίνει μέσω σύμπραξης με ιδιώτη και μεγαλύτερο κόστος, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να υλοποιηθεί με χρήματα από το αποθεματικό των 10 εκατ. ευρώ του Δήμου.

Η πρόταση που απορρίφθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρουσιάστηκε εκτενώς από την δημοτική κίνηση της αντιπολίτευσης, με την διοίκηση του Δήμου να επιλέγει να ζημιώσει τον Δήμο με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Δείτε την ανακοίνωση της «Στροφής»:

«Εσείς θα διαλέγατε επιτόκιο 3,3% ή 6% στο δάνειό σας; Ο Δήμος Νέας Σμύρνης πάντως επέλεξε το δεύτερο…

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης προτίθεται να αλλάξει τους λαμπτήρες του οδοφωτισμού με άλλους, τεχνολογίας LED, που είναι ενεργειακά πολύ πιο αποδοτικοί. Το κόστος του έργου είναι περίπου 1.800.000 ευρώ και το όφελος 430.000 τον χρόνο. Με άλλα λόγια το έργο μπορεί να αποσβεστεί σε 4-5 χρόνια. Εξαιρετικά, θα έλεγε κανείς…

Τα περίεργα αρχίζουν από εκεί και μετά. Ο δήμος κατέληξε ότι ο καλύτερος τρόπος να υλοποιηθεί το έργο είναι μέσω σύμπραξης με ιδιώτη, η οποία (όπως είπε ο ίδιος ο μελετητής) έχει κόστος άνω του 6% ετησίως για 8-10 χρόνια.

Οι εναλλακτικές λύσεις που απορρίφθηκαν;

Χρηματοδότηση του έργου από το αποθεματικό του δήμου (περίπου 10 εκατ.) και τάχιστη απόσβεσή του από τον πρώτο κιόλας χρόνο.

Δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που για έργα οδοφωτισμού δίνει δάνεια με ετήσιο κόστος 3,3% (και μάλιστα συνεργάζεται με το ΚΑΠΕ για την παραγωγή πρότυπων σχετικών μελετών που θα προσφέρει δωρεάν στους δήμους).

Παρότι η οικονομοτεχνική μελέτη των 20.000 ευρώ που παρήγγειλε και πλήρωσε ο δήμος «ξέχασε» να διερευνήσει τις παραπάνω λύσεις, δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Στο δημοτικό συμβούλιο της 15/6, όλες οι παραπάνω δυνατότητες παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τη «Στροφή Νέας Σμύρνης» και τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αρνήθηκαν ακόμη και να διερευνηθούν οι παραπάνω λύσεις και με μια φωνή αποφάσισαν να ζημιώσουν τον δήμο με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Εύγε…».

 

 

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα