22.5 C
Néa Smýrni
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ξεκίνησαν οι δωρεάν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στον Γαλαξία

πρόγραμμαΤόπο ουσιαστικής συνάντησης δημιουργών και θεατών αποτελεί και εφέτος την άνοιξη η Νέα Σμύρνη. Ο δημοτικός πολυχώρος Πολιτισμού «Γαλαξίας» δίνει και αυτή τη χρονιά το «παρών», ακόμη πιο ανανεωμένος, τόσο σε λειτουργία όσο και σε ιδέες και δράσεις.
Με γνώμονα την αποφυγή της καλλιτεχνικής και κοινωνικής απομόνωσης όλων των πολιτών – όχι μόνο των δημοτών της Νέας Σμύρνης – ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης επιχειρεί να συνδυάσει διάφορες εκφράσεις της τέχνης, με κοινό χαρακτηριστικό την ποιότητα και τις σύγχρονες αισθητικές απαιτήσεις.
«Για κάποιους ο πολιτισμός θεωρείται περιττή πολυτέλεια, για εμάς θεωρείται μια σημαντική κοινωνική παροχή και έτσι δίνουμε την ευκαιρία στον κόσμο να βγει να ψυχαγωγηθεί λίγο. Ο καθένας με τον τρόπο που επιλέγει την ψυχαγωγία και όπως την εννοεί, διότι ο πολιτισμός έχει ένα τεράστιο εύρος» εξηγεί στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Νέας Σμύρνης, κ. Βαγγέλης Χατζατουριάν.
Στο εφετινό πρόγραμμα – το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει από την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου – εντάσσεται ένα πλήθος δράσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με μουσικά αφιερώματα, συναυλίες, διαλέξεις και παραστάσεις που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού και θα προσφέρουν τροφή για σκέψη και ψυχαγωγία.
«Προσπαθούμε να εντάξουμε εκδηλώσεις που να απευθύνονται σχεδόν σε όλες τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις των Αθηναίων θα έλεγα, και όχι μόνο των δημοτών της Νέας Σμύρνης» σημειώνει ο κ. Χατζατουριάν.
Αφιέρωμα σε μεγάλους λαϊκούς συνθέτες
Παράδειγμα το τιμητικό αφιέρωμα στους μεγαλύτερους λαϊκούς συνθέτες της Σμύρνης (27 Μαρτίου – 4 Απριλίου), μέσα από το οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες που – μετά την Καταστροφή το 1922 – μεταλαμπάδευσαν και καθόρισαν τη μουσική διαδρομή και κουλτούρα της νεότερης Ελλάδας.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν και ανοιχτές σε όλους και όχι μόνο στους δημότες της Νέας Σμύρνης, ακολουθώντας το πνεύμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε.
«Με το σκεπτικό αυτό αποφασίσαμε να μη χρεώσουμε τις εκδηλώσεις αυτές, να είναι με απόλυτα δωρεάν είσοδο, ώστε να μπορεί ο καθένας που δυσκολεύεται οικονομικά να παρακολουθήσει εκδηλώσεις που έχουν και ποιότητα και μαζικότητα» εξηγεί ο κ. Χατζατουριάν.
Εκδηλώσεις μνήμης
Ηδη από τις 26 Φεβρουαρίου έχει ξεκινήσει το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο με μουσικές βραδιές και συναυλίες ανθολογίας αρμένικης μουσικής.
«Φιλοδοξούμε να βγει η αλήθεια του γεγονότος, της μεγαλύτερης γενοκτονίας του αιώνα. Αλλά και να γίνει γνωστός ο πολιτισμός, η κουλτούρα, τα πιστεύω αλλά και το ήθος του αρμένικου λαού που είναι τόσο κοντά με εμάς και βέβαια μας συνδέει έντονα η κοινή τραγική ιστορική μας μοίρα» αναφέρει με συγκίνηση ο κ. Χατζατουριάν.
Οι εκδηλώσεις μνήμης θα ολοκληρωθούν με τα εγκαίνια μνημείου αφιερωμένου στη Γενοκτονία στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης.
Διαλέξεις για την τέχνη
Εφέτος, για πρώτη φορά εγκαινιάζεται – και φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν θεσμό συναντήσεων και διαλέξεων για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, τις τέχνες – η δράση «Εναλλακτικές Προσεγγίσεις Τέχνης και Πολιτισμού». Ξεκινά στις 5 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 27 Απριλίου. Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν ο καθηγητής θεατρικών σπουδών Μάνος Στεφανίδης, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάκης Σπυριδάκης, ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος και η ηθοποιός Υρώ Μανέ.
Επίσης για τους φίλους της έβδομης τέχνης ο πολιτιστικός οργανισμός διοργανώνει – επίσης για πρώτη φορά – ένα τριήμερο φεστιβάλ βραβευμένων ντοκιμαντέρ, «Φεστιβάλ Doc», στο οποίο από τις 17 έως και τις 19 Απριλίου οι σινεφίλ θα μπορούν να παρακολουθήσουν διεθνείς και ελληνικές παραγωγές.
Ξεχωριστοί καλλιτέχνες
Το κύριο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ντύνουν μουσικά ξεχωριστοί καλλιτέχνες όπως ο Νότης Μαυρουδής, η Αναστασία Μουτσάτσου, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Μπάμπης Στόκας, ο Στέφανος Κορκολής κ.ά. Ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας είναι και το αφιέρωμα-αναδρομή στα τραγούδια της Τζένης Βάνου, με αφορμή τον έναν χρόνο από τον θάνατό της, στο οποίο σπουδαίοι καλλιτέχνες θα τιμήσουν τη μνήμη της.
Παραμύθια και κουκλοθέατρο
Ο «Γαλαξίας» διαθέτει πλούσιο πρόγραμμα και για τα παιδιά. Οι Κυριακές με την Κάρμεν Ρουγγέρη θα κρατήσουν συντροφιά από την 1η Μαρτίου έως και τις 3 Μαΐου στους μικρούς φίλους με την πρόσκληση «Κάνουμε ένα παραμύθι… θέατρο;». Η γνωστή ηθοποιός και συγγραφέας παιδικού θεάτρου με τη βοήθεια των συνεργατών της θα διηγείται κάθε φορά ένα γνωστό παραμύθι και τα παιδιά θα το ζωντανεύουν με αυτοσχεδιασμό, μουσική, χορό και ενδυματολογικά στοιχεία.
Στο ίδιο πνεύμα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου θα διοργανωθεί το τριήμερο 20-22 Μαρτίου το φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου με τη συμμετοχή γνωστών και καταξιωμένων καλλιτεχνών του είδους.
Σχεδόν κάθε ημέρα ο «Γαλαξίας» θα είναι γεμάτος με εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους. Οπως σημειώνει ο κ. Χατζατουριάν μπορεί η είσοδος να είναι δωρεάν, αλλά οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ένα μειωμένο κόστος συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές.  «Είμαστε ένας νοικοκυρεμένος οικονομικά δήμος. Είναι μια συνειδητή επιλογή να δώσουμε χρήματα στον πολιτισμό αλλά έχουμε τύχει και στην ιδιαίτερη συγκυρία όπου πλέον και τα μεροκάματα και το σκεπτικό των καλλιτεχνών είναι ότι πρέπει να είναι κοντά στην κοινωνία, κοντά στους πολίτες που δοκιμάζονται. Και για αυτό τους ευχαριστώ από καρδιάς που πιστεύουν στο εγχείρημά μας αυτό γιατί είναι άνθρωποι που ζουν στην κοινωνία και καταλαβαίνουν την ανάγκη της αγωγής της ψυχής του κάθε πολίτη που είναι σημαντικότερη αυτή τη στιγμή» σημειώνει.  Το αναλυτικό πρόγραμμα των δωρεάν πολιτιστικών εκδηλώσεων μπορείτε να το βρείτε εδώ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νέας Σμύρνης στα τηλέφωνα 210 9310.408 και 210 9334.064.

πότε & πού:

Δημοτικός πολυχώρος πολιτισμού Νέας Σμύρνης «Γαλαξίας» (κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης). 25 Φεβρουαρίου – 10 Ιουνίου 2015.Είσοδος δωρέαν.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα