22.9 C
Néa Smýrni
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παρεξηγημένη και παραγκωνισμένη η εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία – Άρθρο της Βασιλικής Αντωνέτση

imageΠολλές είναι οι έρευνες που έχουν δείξει ότι η εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες  της ζωής ενός παιδιού για την μετέπειτα εξέλιξή του όχι μόνο σαν μαθητής άλλα και σαν άνθρωπος,  πολίτης και ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

Και όμως κανείς δεν επενδύει, από το κράτος, τους γονείς, τα νηπιαγωγεία σε μια σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση (το αν υπάρχει και που βρίσκεται είναι άλλο θέμα).

Οι γονείς προτιμούν το απόφοιτο κοριτσάκι που το πληρώνουν 3 ευρώ την ώρα – αν φυσικά η γιαγιά δεν μπορεί να το κρατήσει σπίτι-, οι επιχειρηματίες που ανοίγουν τα νηπιαγωγεία προτιμούν να αλλάζουν τους νηπιαγωγούς κάθε χρόνο και να προσλαμβάνουν  όσο το δυνατόν φθηνότερο προσωπικό, ενώ οι νηπιαγωγοί στα δημόσια έχουν 22-30 παιδιά.


Στην Αγγλία και τη Γερμανία καθώς και άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν καταλάβει απο πολύ νωρίς ποσό σημαντική είναι η εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία για την μετέπειτα μαθησιακή ανάπτυξη του παιδιού και για αυτό έχουν επενδύσει στην ποιότητα και στο ανθρώπινο δυναμικό.

Η Αγγλία έχει ελεγκτικό σύστημα/οργανισμό που επισκέπτεται απροειδοποίητα τα νηπιαγωγεία και ελέγχει από το αν οι μαθητές είναι ασφαλείς, ευτυχισμένοι και αναπτύσσονται σωστά σε ένα εύρος δεξιοτήτων μέχρι το αν γίνεται  κάθε μήνα άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση πυρκαγιάς . Ο ελεγκτικός αυτός οργανισμός εκδίδει μια επίσημη αναφορά και έτσι ο κάθε γονέας έχει την ευκαιρία να διαβάσει την αναφορά αυτή στο διαδίκτυο και ανάλογα επιλέγει το Νηπιαγωγείο που θα στείλει το παιδί του.

Φυσικά σε περίπτωση που μια σειρά κανονισμών και προαπαιτούμενων που πρέπει να τηρεί  κάθε Νηπιαγωγείο δεν πληρούνται τότε ο ελεγκτικός οργανισμός μπορεί απλά να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση/ Νηπιαγωγείο μέχρι να συμμορφωθεί με της νομικές απαιτήσεις.

Η προσχολική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη μετέπειτα πορεία του παιδιού και γι αυτό το κράτος όσο και η εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά, οφείλουν να θωρακίσουν όσο το δυνατό περισσότερο το σύστημα.

Βασιλική Αντωνέτση – Εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής / Manager σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο του Ηνωμένου Βασιλείου

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα