22.8 C
Néa Smýrni
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

85 χρόνια Εστία Νέας Σμύρνης – Συνέντευξη στο ert.gr της εφόρου Μουσείων και Βιβλιοθήκης Θ. Παπαδοπούλου

estiaΚοντεύει να συμπληρώσει εννέα δεκαετίες δράσης η Εστία Νέας Σμύρνης και συνεχίζει τις δράσεις της σε διάφορα επίπεδα. Για το έργο της Εστίας, μίλησε στο ert.gr η Θέμις Παπαδοπούλου, μέλος του Δ.Σ. και έφορος βιβλιοθήκης και Μουσείων της Εστίας η οποία ιδρύθηκε το έτος 1930 από Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες. Είναι Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τη Νέα Σμύρνη Αττικής.

0384-Ποιες ήταν οι πρώτες δυσκολίες στη λειτουργία της, με δεδομένο ότι λίγα χρόνια μετά την ίδρυσή της η χώρα αντιμετώπισε τη γερμανική κατοχή. Πόσο η περίοδος αυτή επηρέασε την Εστία;

Απ- H περίοδος του πολέμου και της Γερμανικής κατοχής το μόνο στο οποίο επηρέασε την Εστία, ήταν το να σταματήσουν τα έργα ανοικοδόμησης του Μεγάρου της. Κατά τα άλλα το έργο της Εστίας συνεχίστηκε σε άλλους χώρους βέβαια, αφού είχαν οργανωθεί συσσίτια, είχαν οργανωθεί ομάδες κυριών, που έπλεκαν ασταμάτητα για τους στρατιώτες μας και έστελναν γράμματα για να τους εμψυχώσουν κατά τον πόλεμο του ’40.

0395-Πώς λειτουργεί οργανωτικά η Εστία; -Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους λειτουργεί η Εστία;

Απ- Οργανωτικά η Εστία λειτουργεί με βάση τον εθελοντισμό. Υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από έξι μέλη και ένα πρόεδρο, όλοι τους εθελοντές εκλεγμένοι από τα μέλη του σωματείου. Κάθε μέλος του Δ.Σ. έχει αναλάβει έναν ή δύο τομείς. Εγώ π.χ. έχω αναλάβει τον τομέα των Μουσείων και της Βιβλιοθήκης. Γι’ αυτό είμαι έφορος βιβλιοθήκης και Μουσείων. Υπάρχει έφορος Γηροκομείου, Έφορος Καλλιτεχνικών και μαθημάτων, έφορος Θεάτρου, έφορος Κοσμητείας, Γ.Γραμματέας και Αντιπρόεδρος. Υπάρχουν κατόπιν οι υπάλληλοι, μισθωτοί όμως.

0402-Μιλήστε μας για τα Μουσεία, τόσο για τα εκθέματα που έχουν, όσο και για τη δυνατότητα πρόσβασης πολιτών στους συγκεκριμένους χώρους, αλλά και ποια είναι η δυνατότητα πρόσβασης του κοινού στη βιβλιοθήκη της Εστίας και τι περιλαμβάνει αυτή.

Απ- Για τους τομείς που λειτουργεί η Εστία, καθώς και για τα Μουσεία και τη Βιβλιοθήκη σας έχω ήδη μιλήσει, όσο δε για την πρόσβαση των πολιτών, κυρίως των μαθητών, είναι κάθε Δευτέρα και Πέμπτη για τα Μουσεία, από τις 8πμ έως 13.οο για τη δε βιβλιοθήκη είναι καθημερινά από τις 10πμ έως τις 14.00μμ. Βεβαίως αν έχουμε μία ομάδα ατόμων που έρχονται από μακριά, είμαστε πάντα πρόθυμοι να ανοίξουμε τις πόρτες των Μουσείων, της Βιβλιοθήκης, αλλά και της καρδιάς μας, να τους δεχθούμε και να τους ξεναγήσουμε. Η Εφορία Μουσείων διοργανώνει προβολές ντοκιμαντέρ και επισκέψεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος και της Μ. Ασίας, όπου άνθισε το ελληνικό πνεύμα, «των Ελλήνων οι κοινότητες είτε με τις Αρχαιότητες, είτε με την Ορθοδοξία, φτιάχνουν άλλο Γαλαξία».

Στη βιβλιοθήκη της Εστίας πραγματοποιούνται παρουσιάσεις βιβλίων με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες, συγγραφείς, καλλιτέχνες. Στη Βιβλιοθήκη – που είναι γνωστή κυρίως για την πλούσια – Μικρασιατική Βιβλιογραφία της και τα μοναδικά ιστορικά αρχεία της – μπορούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι βιβλία τους χρειάζονται, αποκλειστικά στο χώρο της Βιβλιοθήκης. Δεν υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη.

0416

-Τι είναι η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, ονομαζόμενη «ΟΙΚΟΣ ΓΑΛΗΝΗΣ», πότε ιδρύθηκε και ποιες ανάγκες οδήγησαν στην ίδρυσή της;

Απ- Ο «Οίκος Γαλήνης» είναι μία από τις καλύτερες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Ιδρύθηκε το 1980 από το μεγάλο οραματιστή Πάνο Χαλδέζο και σήμερα συνεχίζει από την άγρυπνο επίβλεψη ενός άλλου οραματιστή, ευτυχώς νεαρού στην ηλικία, του νυν προέδρου Ιωάννου Παπαδάτου. Οι ανάγκες που οδήγησαν στην ίδρυσή της, ήταν η απέραντη αγάπη προς το συνάνθρωπο και ιδίως προς τους Μικρασιάτες, του αείμνηστου Πάνου Χαλδέζου, ο οποίος όχι μόνο πολέμησε στο Μικρασιατικό Μέτωπο, όχι μόνο έκτισε εκκλησία πάνω σ’ αυτά τα αγιασμένα χώματα για τα οποία πολέμησε, όχι μόνο παντρεύτηκε Σμυρνιοπούλα, αλλά και έσωσε στην Κατοχή, 560 Εβραίους σαν συνεργάτης που ήταν του αείμνηστου Άγγελου Έβερτ και Αρχιεπισκόπυο Αντιβασιλέως Δαμασκηνού. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος, ήθελε όλοι οι Νεοσμυρνιοί, να έχουν αξιοπρεπή γηρατειά, σ’ ένα οίκημα, που δεν θα τους απομάκρυνε από τη Ν. Σμύρνη, την πόλη τους, την πόλη της καρδιάς τους.

Πριν λίγους μήνες πέθανε ευτυχισμένος μέσα σ’ αυτήν τη ζεστή φωλιά, ο τελευταίος επιζών, βέρος Σμυρνιός, ο Γεώργιος Βλέσσας, ετών 110!

0442-Ποια είναι η σχέση της Εστίας με άλλους φορείς (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Πολιτεία, κλπ);

Απ- Η σχέση της Εστίας με τους άλλους φορείς της πόλης μας είναι αρίστη. Όλοι παλεύουμε για το κοινό καλό, για την ανέλιξη του τόπου, αλλά και των κατοίκων. Κάθε ένας βέβαια από το μετερίζι του.

-Πόσο οι δύσκολες εποχές που περνάει η χώρα, έχουν επηρεάσει το έργο της Εστίας και με ποιούς οικονομικούς πόρους αναπτύσσει τις δραστηριότητές της;

Απ- Η οικονομική δυσπραγία των ημερών έχει επηρεάσει αφάνταστα το έργο της Εστίας. Να φανταστείτε ότι υπάρχουν μέλη που δεν έχουν να πληρώσουν ούτε την ετήσια εισφορά τους. Ξεχάσαμε πλέον τις δωρεές παντελώς. Προσπαθούμε εκ των ενόντων, να δημιουργούμε εκδηλώσεις που δεν επιβαρύνουν την Εστία. Βέβαια οι υπάλληλοι κάνουν μεγάλη υπομονή, αφού δεν έχουν πληρωθεί για τρεις μήνες.

0388-Πόσο οι νεώτερες γενιές έχουν πλησιάσει το έργο της Εστίας και κατά πόσο η προσφυγική καταγωγή λειτουργεί στις μέρες μας σαν επαρκές κίνητρο κυρίως για τους νέους για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Εστίας;

Απ- Οι νεώτερες γενιές, κυρίως που ανήκουν σε όσα σχολεία έχουν φωτισμένους και προικισμένους εκπαιδευτικούς με ιστορική αυτοσυνειδησία, ελληνική και ορθόδοξη πίστη, πλησιάζουν την Εστία, μελετούν ακούνε, βλέπουν, δημιουργούν δικά τους ντοκιμαντέρ, κυρίως όσα παιδιά ακολουθήσουν το πρόγραμμα. Τα περισσότερα είναι Νεοσμυρνιόπουλα, αφού οι γονείς τους και οι παππούδες τους κυρίως ήταν κάτοικοι της Νέας Σμύρνης. Είναι υπερήφανοι όταν σηκώνονται και αφηγούνται την ιστορία των προγόνων τους. Εκεί δε που καθηλώνονται και δεν ακούγεται ούτε ο παραμικρός θόρυβος, είναι όταν τους αφηγούμαι μία αληθινή ιστορία, η οποία πρόσφατα βγήκε και σε βιβλίο με τίτλο «Μία αγάπη δύο Θεοί». Εμείς θέλουμε να μεταδώσουμε, όσο πιο καλά γίνεται, τη Μικρασιατική Ιστορία, χωρίς φόβο και πάθος, τελείως αντικειμενικά.

Τώρα αν αυτό είναι επαρκές κίνητρο για τους νέους, να πλησιάσουν και να ενισχύσουν τις δραστηριότητες της Εστίας, τι άλλο μεγαλύτερο παράδειγμα θέλετε από την ύπαρξη στον ανώτατο βαθμό της Διοίκησης της Εστίας, ενός ατόμου μόλις 41 ετών, το οποίο όμως είχε πλησιάσει την Εστία, σε ηλικία μόλις 15 ετών;».

Πηγή φωτο: Εστία Νέας Σμύρνης

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,670ΥποστηρικτέςΚάντε Like
491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
977ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Δημοφιλέστερα